Ads by nuffnang

Sunday, June 27, 2010

Kebab Nite

Jeng... jeng...jeng...yurp... u guessed it... ak buat kebab...tanpa resipi yer...semuanya berasaskan idea ak dan akk ak...hahaha

Kisahnya bermula bila mlm td akk ak kate kt ak satu perkataan ajaib nieh iaitu..."Lapo....". Bincang punya bincang...ktorng decide nk wat kebab...

Okeh, firstly nk wat kebab nie kena la ade bhn2 dier kan, ok..ntuk kebab ak nie...bahan yg digunakan sebagai intinya ialah daging kisar dan pelbagai sayur dan penyedap rasanya ialah cheese yg ak sndri xpasti jenamanya(malas nk cek =p). N roti kebab tue plak ak guna roti pita..hahah
guna je la ape yg ade kan....





Jadi ia bermula dengan memotong roti pita tue kepada 2 bahagian..utara dan selatan(jgn tye kenapa). Okeh..sbb dier bukan roti kebab... maka ak kenalah belah bhgian tgh2 antara roti tue nk buat poket nk isi inti kebab tue nt.Sebab ak nie amatur kan bab potong memotong nie, ade la roti yg berlubang akibat ak terlampau bnyk gunakan tenaga terhadap roti yg fragile tuh..pttnyer ak goreng je dlu roti nie bg dier keras ke...huhu


 Okeh..lepas tue, ak amik cheese atau melayunya keju tue, split kepada dua pastu ltk dlm poket roti td tue. Tiap2 helai keju tue ak lekat kt dinding poket roti tue

Setel roti...ak pegi kt daging plak...setelah dipotong mengikut jumlah yg dikehendaki, ak panaskan daging tue ats frying pan yg berminyakkan mentega(hanyir sket la..tahan je la perot lapa). Sambil2 menuggu daging bertuka kaler(da masak), akk ak potong2 sayur2 yg diminati..tomato ade kobis ade kalu korng nk try ltk terung pon bole kalu korng layan kebab dgn terung. Da siap tue, akk ak gaulkan daging dgn sayur bersama-sama sampai sekata. Rse2 da cantik tue...haaa ape lg..ktorng sumbatkan la inti tue dlm roti td..untuk mendapat rasa yg maksimum ktorng ltkkan inti tue diantara kepingan keju td yer.

Taraaaaa...

Okeh, lepas sume redi..ktorng mskkan kebab td tue ke dalam oven
Oven tue ktorng setkan suhu pada 400 darjah Fahrenheit, dan membakar 10 mnt

Sambil menuggu kebab masak...ape ktorng bole buat??haaaa...apa la mknan yg sedap tanpa air yg sedap...maka ak decide nk wat jus buah Markisa...perghh...sedap kot... mula2 ak belah buah tue, korek isi dier, ltk dlm blender, ltk skali gula dgn air, pastu blend~ weeenggweeenggweeenggg
siap tue...tuang la dlm jag..tapi ak ltk la penapis skali...xde la biji2 dier masuk skali dlm jag tue...


Maka, setelah air pon da siap...ktorng tgk2 la kebab tue..rse2nyer da siap da kot...cek cek cek
oryte..da siap msk...sblom mkn...untuk menambah perasa...ktorng ltkkan sos dgn thousand island sebagai penyeri rasa

Tadaaaaaaaaaa!!!!

Siap diner ktorng...hehe
Sbb sendiri buat...maka sgt la puas hati. cheese kt dlm tue cair cantik plak tue..mcm dlm iklan pizza tue kan....meleleh-leleh...nyum3
Walaupon jus td masam sket...tapi layan jgk la...hahaha
Sekian saje cerita ak di dapur..hehe


Bon apetite~


ps: Bagi sesapa yg nk try, ak cadangkan rendam daging tue dgn sos ke sblom bkr dlm oven..sbb bau dier hanyir sket.




7 comments:

  1. OMG...bf i masak...!!!
    =) waaa...sheedap nyer tgok kebab tuu..
    terer lah..~
    love you dear..~
    teringin nyer rasa..

    ReplyDelete
  2. walaweehh......nmpk mcm sedap ni...leh wat bisness...kih3...

    ReplyDelete
  3. maceh3....galakan yg sgt memberangsangkan yer...
    hehe

    ReplyDelete
  4. ececehh2...terar msak nmpk=)... hahaha.. daging bau hanyir yer bangg..ahahahaha...gred c bwu..
    -nadia-

    ReplyDelete
  5. ko mmg kaki komplen yer... heheh... rsenyer profession sbgi juri professional lg seswai ntuk ko XD

    ReplyDelete
  6. Daging hanyir ko perah je asam limau... Xda la dia hanyir... Lagi satu kalu roti tue fragile, ko letak dia lam peti ais kejap kasik dia sejuk2 skit... Pas tue potong la kemana arah mahu...Konfirm x pecah... Pas nieh lau da parti, aku jemput hang la mari masakkan....Wawawaaw

    ReplyDelete